Historia

Här kan du läsa om Spinnel-Annas historia och släktföreningens uppkomst.

Bilderna: Båda bilderna visar hur Spinnel-Annas hemställe såg ut 2020.

Spinnel-Anna - en stark kvinna från Storsandsjö

Spinnel-Anna beskrivs som den rådiga och modiga nybyggarhustrun, som i hård konkurrens lyckades få lagfart på ett krononybygge vid Stora Sandsjön. Därmed blev hon grundaren av byn Storsandsjö. Det är med varm stolthet vi berättar om vårt släktskap med Spinnel-Anna.

Anna Pehrsdotter Spinnel var en väldigt speciell och stark kvinna. Hennes kamp för att vinna lagfarten till sitt och makens nybygge vid Stora Sandsjön är välkänd och har gjort Spinnel-Anna till en del av Västerbottens historia. Benämningen Spinnel-Anna kommer från hennes pappas soldatnamn.

Soldaten Per Spinnel och hans hustru Margaretha fick dottern Anna (Spinnel-Anna) 10 augusti 1724. Familjen bodde då i Västerhiske, en liten bit utanför Umeå. Därifrån flyttade hela familj till Tavelsjö när Anna var 3 år gammal. År 1755 gifte hon sig med bonden Erik Andersson och flyttade med honom till byn Hjuken i Degerfors socken (Vindeln). De bodde i Hjuken cirka 10 år innan de flyttade till sitt nybygge vid Stora Sandsjön, cirka 18 kilometer norr om Vindeln.

Nybygget vid Stora Sandsjön
Historien berättar att Anna och hennes make var ute efter en ny plats att göra ett nybygge och de hittade den nära Stora Sandsjön. År 1764 lade de in en ansökan hos landshövdingen i Västerbottens län för ett nybygge. Flera andra av Hjukens bönder var också intresserade av det här område. Speciellt en man, den lokale värdshusägaren ”Gam-Hjuk”, var en farlig konkurrent.

När Spinnel-Anna hörde att Gam-Hjuk gett sig av till landshövdingen i Umeå gav hon själv av för att försöka hinna före honom. Avståndet mellan Hjuken och Umeå är 72 kilometer. Trots att hon var långt framskriden i sin graviditet åkte hon skidor större delen av sträckan. När hon kom till Hissjö, 20 kilometer utanför Umeå, fick hon höra att Gam-Hjuk var där. Hon lyckades övertala en bonde att hjälpa henne. Bonden arrangerad så att Gam-Hjuk blev inviterad till ett bröllop som skulle hållas just den där dagen.

Gam-Hjuk var känd för att tycka om starkvaror och han stannade över natten. Under tiden gav bonden Spinnel-Anna skjuts den sista biten in till Umeå. Hon var först på plats när landshövdingen öppnade portarna dagen därpå. När Gam-Hjuk så kom in till stan, kom Spinnel-Anna ut med lagfarten i sin hand. Hon vinkade stolt och sa: ”Nu har jag stöpt, nu får du baka.” Detta utspelade sig under hösten 1765. Hennes son Olaus föddes den 12 december samma år.

I en dombok från 1753 omtalas en tvist mellan Spinnel-Anna och hennes granne Daniel Köniksson. Anna beskyllde grannens syster för att ha dödat en bock och bundit ihop fötterna på Annas getter. I rätten kom det fram att Anna också beskyllt Daniel Könikssons hustru för ”att hava uppstudsat hennes man och drängfolk till ondsko emot sig”. Dessutom bråkade de om en brännvinspanna som Daniel hade förlorat. Rättegången slutade med att Anna fick böta 4.16 daler silvermynt för ”otidiga utlåtelser”.

Annas föräldrar Margaretha och Per
Annas far, Per Olofsson Spinnel, föddes 1693. Han växte upp som äldst bland 5 syskon i Håkmark, just utanför Umeå, där hans far slog sig ner 1701. Per var en soldat och blev skadad i strid 1718. Han fortsatte som soldat tills 1727, då han blev bonde tillsammans med sin fru och familj i Tavelsjö. Per var något av en bråkstake. Han stod ett antal gånger inför rätta för dåligt uppförande. Bland annat en gång för att ha missbrukat alkohol och en annan gång för att ha svurit åt personer som kommit och gått från kyrkan samt för att ha slagit djur och människor. Per dog 1757 och hans diagnos var ”bröstsmärtor” och ingen andning.

Annas mor, Margaretha Erichsdotter föddes 1693 och var dotter till bonden och soldaten Erich Erichson Hjulman från Tavelsjö. Även Margaretha var en färgstark kvinna som hamnade i klammeri med rättvisan. En gång för att ha varit ”klädd över sin klass”, med spetsar och band i sin hatt. Resultatet blev att hon fick tillbringa åtta dagar i fängelse på vatten och bröd.  Hon hade även varit klädd i ”horklädsel” i kyrkan vid påsk. Margaretha dog 6 maj 1774 av ålderdomsbräckligheter efter att ha legat till sängs i två år.

Spinnel-Anna var det näst äldsta barnet bland nio syskon till Margaretha och Per. Spinnel-Anna och hennes make Eric antas ha flyttat till nybygget direkt när de fick lagfarten. Anna och Eric fick 11 barn men fem av dem dog innan de fyllt 5 år. Spinnel-Anna dog 1812. När äldste son Anders Ersson växte upp blev han väldigt stark så byborna kallade honom ”Björnen från Stora Sandsjön.”

Spinnel-Annas släktförening
Till största delen handlar historiska berättelser om olika män, både förr och nu. Därför är det extra viktigt att lyfta fram de kvinnor, som i Spinnel-Annas fall, redan på 1700-talet banade väg. Det är mycket ovanligt att en släkt utgår från en kvinna som i det här fallet.

Släktföreningen bildades 1983 och det främsta syftet är att stärka släktbanden mellan ättlingarna i USA, Kanada och Sverige. Så att alla släktingar kan känna gemenskap, glädje och stolthet i att vara en del av Spinnel-Anna släkten. Kunskapen om Spinnel-Annas historia är också viktig att föra vidare. En av våra viktigaste uppgifter är att hålla vårt digitala släktregister uppdaterat och det bygger på frivilligt insända uppgifter.

Vår släktbok, som författades av Alfred Zingmark och gavs ut år 1960, är uppbyggd runt Spinnel-Anna, hennes äldste son Anders Ersson samt hans 8 barn och deras ättlingar fram till år 1959 ungefär. Det är cirka 6500 personer i boken. Annas anlinje bakåt i tiden finns ända tillbaka till bonden Nils Larsson, f 1539 – d 1561. I dag har vi ett digitalt släktregister i My Heritage som innehåller nästan 27 000 personer. I det registret finns också ättlingar till Spinnel-Annas övriga fem barn. Vi tror att det är en av landets större kartlagda bondesläkter.

Vi är både glada och väldigt stolta över att vara ättlingar till Spinnel-Anna.

Läs mer om hur du blir medlem

Läs mer om släktregistret

 

Kontakta oss

Vi finns på facebook.

Facebook

Email

Funderar du på något eller vill uppdatera uppgifter?