Historia

Här kan du läsa om Spinnel-Annas historia.

Spinnel-Anna född 1724, död 1812

Familjenamnet Spinnel-Anna kommer ifrån en kvinna som gick under namnet Anna Spinnel Pehrsdotter. Hon var någonting av det extra, hon är även vitt och berett omtalad i den Västerbottniska historien. Hon föddes den 10:de augusti 1724, dotter till soldaten Per Spinnel och hans fru Margaretha. Hon föddes i Västerhiske, en liten bit utanför Umeå, men flyttade med sin familj till Tavelsjö när hon var 3 år gammal. Där bodde hon tills 1755 då hon gifte sig med Erik Andersson, en bonde från byn Hjuken i Degerfors socken. (Vindeln). De bodde i Hjuken i ungefär 10 år innan de flyttade till sitt nybygge i Storsandsjön, ungefär 15 kilometer utanför Vindeln. Historierna om hur de kom över sitt nybygge i Stora Sandsjön är många och det är dem som gjort Spinnel-Anna en del av vår lokala historia.

Det är sagt att Anna och hennes make var ute efter en ny plats att göra ett nybygge. De hittade en sådan plats nära Stora Sandsjön. 1764 lade de in en ansökan hos landshövdingen i Västerbottens län för ett nybygge. Det var ett antal andra intresserade bönder från Hjuken som också ville ha detta område, speciellt en man, den lokale värdshusägaren ”Gam-Hjuk”, han var en farlig motståndare till dem båda. ”Gam-Hjuk” beslutade att resa till landshövdingen i Umeå för att kräva rätten till boplatsen.

Avståndet mellan Hjuken och Umeå är 72 kilometer. När Spinnel-Anna kom på att ”Gam-Hjuk” var på väg till Umeå så försökte hon att komma före honom fastän hon var gravid. Hon satte på sig skidorna och åkte den större delen på dessa. Då hon kom till Hissjö 2 mil utanför Umeå, fick hon höra att ”Gam-Hjuk” var där. Hon kom till en farmare och berättade om sitt problem, och bad om hjälp. Bonden kom på en lösning. Han arrangerad så att ”Gam-Hjuk” blev inviterad till ett bröllop som skulle hållas just den där dan.

”Gam-Hjuk” var känd för att gilla att dricka och stannade den natten. Under tiden så hade bonden gett Spinnel-Anna skjuts in till Umeå. Och hon var först på plats när landshövdingen öppnade portarna dagen därpå. När ”Gam-Hjuk” så kom in till stan så kom Spinnel-Anna ut med lagfartsbeviset i sin hand. (Detta utspelade sig under hösten 1765. Hennes son Olaus föddes den 12 december samma år.)

Annas far, Per Olofsson Spinnel, föddes 1693. Han växte upp som äldst bland 5 syskon i Håkmark. just utanför Umeå, där hans far slog sig ner 1701. Per var en soldat, han blev skadad i strid 1718. Han fortsatte som soldat tills 1727, då han blev bonde tillsammans med sin fru och familj i Tavelsjö, 30 kilometer utanför Umeå. Per dog 1757. Hans diagnos var ”bröstsmärtor” och ingen andning. Under sina år som bonde så var han ett antal gånger inför rätta för dåligt uppförande. B. la en gång för att ha missbrukat alkohol och en annan gång för att ha svurit åt personer som kommit och gått från kyrkan samt för att ha slagit djur och människor. Per var något av en bråkstake.

Annas mor, Margareta Erichsdotter föddes 1693, dotter till bonden och soldaten Erich Erichson Hjulman från Tavelsjö. Det skall nämnas att Margareta så väl som sin make Per ofta var i rätten. En gång för att ha varit ”klädd över sin klass”. Hon hade även varit klädd i horklädsel i kyrkan vid påsk. Detta blev till resultat att hon fick tillbringa 8 dar i fängelse på vatten och bröd. Margareta hade den legala rätten till sina föräldrars nybygge, och som ovan nämnt så kom hon att leva med sin make, Per, i Tavelsjö. Margareta 6 maj 1774 av ålderdomsbräckligheter efter att ha legat till sängs i två år.

Spinnel-Anna var det näst äldsta barnet bland 9 syskon till Margareta och Per. Spinnel-Anna och hennes make Eric antas ha flyttat till nybygget direkt när de fick lagfarten. Hon födde så ett barn den 12 december 1765. Anna och Eric hade 11 barn, 5 barn dog innan en ålder av 5. 3 av dem dog innan inom en vecka av vattenkoppor. Spinnel-Anna’s Familjenamn är ett arv av Annas andra och äldsta barn Anders Ersson. Då Anders växte upp så blev han väldigt stark så byborna kallade honom ”Björnen från Stora Sandsjön.” Familjeboken är de 8 grenar av de barn som Anders fick.

Kontakta oss

Vi finns på facebook.

Facebook

Email

Funderar du på något eller vill uppdatera uppgifter?